
Top 10 gelezen boeken van 2018!
Regelmatig komen er recensies van boeken online op mijn blog. Jullie weten dat ik altijd mijn eerlijke mening geven over de boeken en zo komt er regelmatig een recensie voorbij van een boek waarover ik gewoon niet zo enthousiast ben. Maar tegelijkertijd zijn er ook een heleboel boeken die ik wél super tof vind!
Via de website/app Goodreads heb ik aan het begin van het jaar een challenge voor mezelf neergezet. Namelijk: Het lezen van 40 boeken in dit jaar. En sterker nog: Dat is me gelukt ook! Daarom deel ik in dit artikel de 10 beste boeken die ik in 2018 heb gelezen. Wil je nou ook nog een artikel zien van de 10 minste boeken die ik dit jaar heb gelezen? Laat het dan even weten in de comments. Zo weet jij ook meteen welke boeken je over kunt slaan!
10. Naar huis | Harlan Coben

Een boek dat zeker thuishoort in mijn top 10, is “Naar Huis” van Harlan Coben. Ik heb ondertussen pas twee boeken gelezen van deze schrijver, maar ik ben zeker fan! Ik zal dan ook zeker meer boeken aanschaffen want Harlan Coben heeft er een hoop! Het zal dus nog wel even duren voordat ik al zijn boeken uit heb, haha! Volgens mij zit deze auteur ondertussen op 32 geschreven boeken.
Over het boek
De jongen die al tien jaar wordt vermist staat opeens recht voor hem..
Een decennium geleden werden twee zonen van twee welgestelde families ontvoerd. Er werd losgeld geëist, maar sindsdien is er niets meer van de jongens vernomen. Geen enkel spoor is er van hen terug te vinden.
Tien jaar lang hadden hun families niets dan pijnlijke herinneringen en hoopten ze radeloos op de dag die nu eindelijk aanbreekt: Myron Bolitar en zijn zakenpartner Win denken dat ze een van de gekidnapte jongens hebben gevonden. Waar is hij al die tijd geweest en wat kan hij zich nog herinneren van die cruciale dag? En misschien nog wel belangrijker: wat kan hij Myron en Win vertellen over het lot van zijn nog altijd vermiste vriend?
Heb je de volledige recensie van Naar Huis nog niet gelezen? Klik dan hier.
9. In het water | Paula Hawkins

Hoewel ik het eerste boek van Paula Hawkins, The Girl on the Train, helemaal niet zo speciaal vond als dat ik had verwacht, besloot ik Paula Hawkins toch nog een kans te geven. “In het water” is een erg intens boek. Hoewel het wat langer duurde voordat het verhaal goed op gang kwam, vond ik het einde erg goed en vooral erg verrassend. Ik vond dit boek echt vele malen beter dan de Hawkins’ bestseller “The girl on the train.” Ik ben dus erg blij dat ik toch nog een boek gelezen heb van deze auteur!
Over het boek
Nel, een alleenstaande moeder, wordt dood aangetroffen in de lokale rivier. Eerder die zomer sprong een tienermeisje op dezelfde plek haar dood tegemoet. Ze zijn niet de eerste vrouwen die ten prooi vallen aan deze donkere wateren, en hun dood veroorzaakt een golf van onrust over de rivier en zijn geschiedenis. De vijftienjarige dochter van Nel blijft alleen achter. Daarom moet Nels zus, Jules, terugkeren naar het stadje dat ze jaren geleden de rug heeft toegekeerd. Voorgoed, dacht ze toen.
In dezelfde hypnotiserende stijl als Het meisje in de trein, waarmee Paula Hawkins miljoenen lezers wereldwijd wist te raken, ontspint zich een verbluffend en gelaagd verhaal dat zich afspeelt in een kleine gemeenschap, waar pijnlijk duidelijk wordt dat herinneringen niet te vertrouwen zijn…
Kijk uit voor diepe wateren, je weet nooit wat zich onder de oppervlakte bevindt..
Heb je de volledige recensie van In het water nog niet gelezen? Klik dan hier.
8. Judas | Astrid Holleeder

Een boek waarvan ik niet had verwacht dat ik hem zo leuk zou vinden, was Judas. Misschien is “leuk” trouwens niet de juiste woordkeuze voor dit boek. Het is een heftig maar interessant boek, dat je een kijkje geeft in het leven van Astrid Holleeder, de zus van de bekende crimineel Willem Holleeder. Een erg aangrijpend boek dat ik niet kon wegleggen.
Over het boek
‘Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen.’
Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van rtl Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.
Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.
Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer. Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.
Heb je de volledige recensie van Judas nog niet gelezen? Klik dan hier.
7. De Vliegeraar | Khaled Hosseini

Dit vond ik zo’n indrukwekkend boek dat ik het iedereen aanraad om dit boek te lezen. Een aangrijpend en verdrietig boek dat ik niet meer weg kon leggen. Maar tegelijkertijd moest dat wel omdat er zoveel heftige dingen gebeurden, dat je het boek af en toe even weg moest leggen om te beseffen wat er zojuist is gebeurd. Je zit geheid met tranen in je ogen. Dit boek hoort dan ook zeer zeker in mijn top 10 thuis!
Over het boek
Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: ‘Amir en Hassan, de sultans van Kabul’. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amirs vader. Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. ‘Voor jou doe ik alles!’ roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel. Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden. Zijn voornemen om zijn oude schuld jegens Hassan in te lossen sleept hem tegen wil en dank mee in een huiveringwekkend avontuur.
Heb je de volledige recensie van De Vliegeraar nog niet gelezen? Klik dan hier.
6. De laatste zet – Sandra Brown

De laatste zet vond ik vanaf moment één eigen al een heel interessant boek. Dit is wel een boek dat je voor de gek houdt en dat vol verrassingen zit. Niets is wat het lijkt. En dat is dan ook een groot pluspunt aan dit boek! Het is een origineel verhaal dat zeker in mijn top 10 van dit jaar thuishoort!
Over het boek
Er sloeg een vonk over toen Jordie Bennet en Shaw Kinnard elkaar voor het eerst in de ogen keken. Shaws gevaarlijke uitstraling maakt iets los in de slimme zakenvrouw, maar neemt een onverwachte wending als blijkt dat hij een bountyhunter is met de opdracht haar te doden. Shaw heeft echter andere plannen en ontvoert haar. Hij hoopt dat het hem dichter bij de dertig miljoen dollar brengt die haar broer heeft gestolen.
Shaw is niet de enige die het vermogen achternazit. Vluchtend voor de FBI en een beruchte crimineel, moeten Jordie en Shaw op hun verstand – en elkaar – vertrouwen om in leven te blijven. Maar ook Jordie lijkt niet te vertrouwen. Was zij bij haar broers plannen betrokken of is zij een onschuldige pion? En hoeveel is haar leven werkelijk waard?
Heb je de volledige recensie van De Laatste Zet nog niet gelezen? Klik dan hier.
5. Het meisje in het ijs | Robert Bryndza

Ik ben groot fan van thrillers en Het Meisje in het ijs behoor zeker tot één van mijn favorieten. Niet alleen van dit jaar, maar die ik óóit heb gelezen. Vanaf moment één was het spannend, het verhaal greep me en ik heb dit boek volgens mij binnen één of twee dagen uitgelezen. De boek krijgt dan ook een mooi vijfde plek!
Over het boek
Haar ogen zijn wijd open. Haar lippen iets uiteen, alsof ze nog iets wil zeggen. Haar lichaam bevroren in het ijs. En ze is niet de enige…
Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leek het perfecte leven te leiden. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man, haar verloofde een gerespecteerd zakenman. Toch lijken er duistere geheimen te zijn. Werden die het meisje fataal?
Als Erika dichter bij de waarheid komt, verschuift de aandacht van de moordenaar naar Erika zelf, wier laatste zaak verkeerd afliep. Zo verkeerd zelfs dat haar eigen man om het leven kwam. Terwijl haar politiecarrière aan een zijden draadje hangt, moet Erika haar eigen angsten overwinnen om een wrede moordenaar te slim af te zijn – voordat het te laat is.
Heb je de volledige recensie van Het meisje in het ijs nog niet gelezen? Klik dan hier.
4. Watergraf | Simon Beckett

Dit was ook echt een heftig en interessant boek om te lezen. Ook bij dit boek duurt het iets langer voordat het echt goed op gang komt maar het is het wachten meer dan waard. Ik vind het ook gaaf hoe dingen goed uitgelegd worden in het boek, zo kom je er bijvoorbeeld achter hoe ontbinding van het lichaam in zijn werk gaat, wanneer iemand in het water ligt. Erg interessant en spannend (en zelfs een beetje leerzaam)!
Over het boek
Op een dood punt in zijn carrière en persoonlijke leven wordt forensisch antropoloog David Hunter gevraagd aanwezig te zijn bij de berging en het onderzoek van een menselijk lichaam dat is aangespoeld in het brakke kustgebied van Essex in Engeland. Snel wordt duidelijk dat persoonlijke agenda’s, drama’s en vetes een belangrijke rol spelen naast het meedogenloze getijdenspel van eb en vloed. Hunter bijt zich vast in het onderzoek dat meerdere vermisten en al snel ook meerdere lichamen omvat. Ook raakt hij op persoonlijk vlak betrokken.
Heb je de volledige recensie van Watergraf nog niet gelezen? Klik dan hier.
3. Fatale Kus | Allison Brennan

Fatale Kus van Allison Brennan was een van de eerste boeken die ik dit jaar heb gelezen. Het jaar begon daarom ook goed! Want zoals je misschien wel weet ben ik groot fan van thrillers en dit was weer zo’n interessant verhaal. Je wordt echt in het verhaal getrokken waardoor ik het boek ook niet meer los wilde laten. Ook dit is weer één van die boeken die ik niet weg kon leggen. Zeker een aanrader!
Over het boek
Lucy Kincaid wordt door haar vriend, beveiligingsexpert Sean Rogers, gevraagd haar expertise op het gebied van cybercriminaliteit in te zetten bij het onderzoek naar een vermiste tiener. Het onderzoek loopt synchroon met de klopjacht van de FBI op de “Cinderella Wurger.’ Deze seriemoordenaar heeft het voorzien op jonge vrouwen die hij op feesten drogeert en op die manier makkelijk tot zijn slachtoffer maakt. Wanneer beide onderzoeken met elkaar dreigen te botsen, is Lucy niet van plan om een stap opzij te doen. Haar eigen pijnlijke verleden maakt haar vastbesloten jonge vrouwen te behoeden voor criminelen. Daartoe gaat Lucy niet alleen de confrontatie aan met een meedogenloze psychopaat, maar ook met haar eigen angsten. Zelfs als dat betekent dat haar carrière en haar geluk met Sean op het spel staan.
Heb je de volledige recensie van Fatale Kus nog niet gelezen? Klik dan hier.
2. De Selectie | Kiera Cass

Dit is een heel ander soort verhaal dan de andere boeken die ik dit jaar heb gelezen en in de top 10 staan. En hoewel ik normaal gesproken niet zo’n fan ben van dit soort verhalen, omdat ze vaak voorspelbaar en saai zijn, vond ik dat bij deze reeks helemaal niet het geval. Deze reeks bevat drie hoofdboeken (De selectie, De elite en De one) en ik vond ze alledrie even goed. Door deze boekenreeks ben ik groot fan geworden van Kiera Cass en in 2019 ben ik daarom ook zeker van plan om meer boeken van deze auteur te lezen. Maar ik zou je zeker aanraden om jouw jaar te beginnen met deze drie boeken, want dan gaat je jaar goed van start! De reden dat ik hieronder overigens alleen de verhaalomschrijving van deel 1 laat zien omdat deel 2 & 3 anders spoilers bevat. You’re welcome.
Over het boek (Deel 1)
Voor 35 meisjes is de selectie dé kans op een beter leven. Zo kunnen ze ontsnappen aan een armoedig caste-leven en opgenomen worden in een wereld vol glamour. De selectie biedt de mogelijkheid om in het paleis te wonen en te strijden om het hart van prins Maxon.
America Singer vindt het echter een nachtmerrie. Ze moet haar geheime liefde opgeven en haar thuis verlaten voor een strijd om een kroon die ze niet wil. Ze moet in een paleis wonen dat continu wordt aangevallen door rebellen. Dan ontmoet ze prins Maxon en twijfelt ze aan alles. America realiseert zich dat het leven waar ze altijd van gedroomd had in het niet valt bij de toekomst die ze nooit voor mogelijk had gehouden.
Heb je de volledige recensie(s) van De selectie boekenreeks nog niet gelezen? Klik dan hier.
1. Helen Grace boekenreeks | M.J. Arlidge

Ik wilde het mezelf natuurlijk niet te makkelijk maken bij het schrijven van deze top 10. Ik heb namelijk een stuk of 7 boeken van deze reeks gelezen, welke ik graag alle 7 in de top 10 had gezet. Maar nee nee, zo makkelijk kom ik er niet vanaf. Nu is het eigenlijk gewoon een top 18? (6 extra boeken van de Helen Grace reeks, inclusief de 2 extra boeken van de Selectie boekenreeks) Maar ik zou je in ieder geval zeker aanraden om deze boeken eens te lezen. Ik ben fan! En nu is een tijdje geleden het 7de boek uitgekomen, In de Maneschijn, die ik héééél graag wil lezen.
De boeken die ik van M.J. Arldige heb gelezen (tot nu toe) zijn:
- Iene miene mutte – Eeny meeny
- Piep zei de muis – Pop goes the weasel
- Pluk een roos – The doll’s house
- Klikspaan – Liar liar
- Naar bed, naar bed – Little boy blue
- Wie niet weg is – Hide and seek
- Klein klein kleutertje – Love me not
- In de maneschijn – Down to the woods
- Nog lange niet – All fall down
Ze staan overigens ook meteen op de juiste volgorde waarin je ze moet lezen.
Heb je de volledige recensie(s) van de Helen Grace boekenreeks nog niet gelezen? Klik dan hier.
Bedankt voor het lezen!