web analytics
Als ik blijf - Gayle Forman | DailyDazzle.nl
Recensies Romans Global-Writings.com  

Recensies | Als ik blijf – Gayle Forman

Titel: Als ik blijf

Oorspronkelijke titel: If I stay

Auteur: Gayle Forman

Taal: Nederlands

Genre: Roman, Muziek

Aantal Pagina’s: 224

Verschenen: 2015

Uitgeverij: Moon, Amsterdam

Over het boek

Het leven van de 17-jarige Mia draait om muziek. Ze heeft net met haar cello een succesvolle auditie gedaan voor het gerenommeerde conservatorium Julliard in New York. Haar vriend Adam speelt in een populaire band. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Wanneer Mia, haar ouders en jongere broertje Teddy onverwacht een vrije dag hebben vanwege hevige sneeuwval, besluiten ze gezellig uit te gaan. Maar onderweg, met Beethovens cellosonate nr.3 op de radio, boort een vrachtwagen zich in volle vaart in hun auto. Aanvankelijk lijkt alles goed. Ze hoort Beethoven nog steeds op de achtergrond, en… ze staat aan de kant van de weg in dezelfde spijkerjurk die ze vanochtend heeft aangetrokken. Maar al snel blijkt dat het helemaal niet goed is. Haar ouders zijn dood en als ze op zoek gaat naar haar broertje, ziet ze een hand uit het raam steken met daaraan de zilveren armband met de kleine cello- en gitaarbedeltjes die Adam haar voor haar 17e verjaardag heeft gegeven. De armband die ze nog steeds om heeft… In de vierentwintig uur die volgen op het afschuwelijke auto-ongeluk, wordt Mia voor een onmogelijke keuze gesteld.

Mijn mening

Dit verhaal draait om de 17-jarige Mia. Ze is een gelukkige tiener met een fantastische familie, een geweldige vriend en een grote liefde voor muziek. Maar dan verandert alles in één klap: De auto waarin ze zaten werd geraakt door een vrachtwagen en Mia en haar broertje Teddy belanden in het ziekenhuis. Mia’s ouders hebben het ongeluk niet overleefd en het is ook nog maar de vraag of dat haar broertje Teddy het wel gaat redden. En dan is de keus aan haar: Kiest ze, net als haar ouders, voor de dood of blijft ze toch liever leven?

Schrijfstijl

Wat vond ik dit een bijzonder boek! Het is hartverwarmend maar tegelijkertijd ook ontroerend. Want het verhaal gaat voornamelijk over Mia’s relatie met Adam, in combinatie met het ongeluk. En van de ene kant was het fijn dat het niet zo’n dik boekje was maar van de andere kant had het van mij nog veel langer mogen duren. Ik vind het zo mooi hoe dit verhaal is omschreven en ik moet toegeven dat ik het niet droog heb kunnen houden tijdens het lezen van dit boek.  Gayle Forman heeft een duidelijke schrijfstijl die je weet te raken. Verder lees je er makkelijk doorheen en zoals ik al aangaf was het niet zo’n dik boek dus had ik hem eigenlijk al binnen een dag uit. Mede door het feit dat Gayle Forman erg vlot en duidelijk schrijft. Je vliegt er als het ware doorheen.

Als ik blijf is geschreven vanuit Mia (ik-vorm) en dat vond ik een groot pluspunt omdat je zo ook precies kon zien wat de gedachtes waren van Mia ten tijde van het ongeluk. Je krijgt een goed beeld van de afwegingen die ze moest maken en de moeilijke keuze waarvoor zij stond.

Het verhaal

Dit is een fantastisch boek met een meeslepend en ontroerend verhaal dat zeker indruk op me heeft gemaakt. Zoiets als dit laat me niet koud omdat het iedereen kan overkomen en het geeft je daardoor stof tot nadenken. Waarvoor zou jij kiezen als je weet dat je ouders het ongeluk niet hebben overleefd? Kies je voor de dood of blijf je liever leven, wetend dat je in zo’n korte tijd van een gelukkig meisje naar een wees bent gegaan?

Het gave aan dit boek was dat Mia als het ware uit haar lichaam kon treden waardoor ze kon zien wat er allemaal met haar gebeurde. Ook kon ze haar vriend Adam en haar opa en oma aan haar bed zien zitten, smekend of ze bij hen wil blijven maar tegelijkertijd zouden ze het ook begrijpen als ze zou gaan. Daarbij vond ik het fijn dat het niet alleen maar om het ongeluk draaide maar dat het verhaal zich ook richtte op Mia en Adams relatie. Anders had ik óf de hele tijd met tranen in mijn ogen moeten lezen, óf het was een beetje saai en eentonig geworden. Dit is een goede tussenweg!

Rating

Prijs & verkrijgbaarheid

Als ik blijf is onder anderen verkrijgbaar bij Bol.com als e-book (€5,99) en als Paperback (€16,99). Klik op het gewenste formaat om naar de juiste pagina te gaan. 

Bedankt voor het lezen!

*Dit artikel bevat affiliate links. Dit houdt in dat, wanneer jij een product koopt via deze link, ik hiervoor een kleine vergoeding krijg. Dit kost jou overigens niets extra’s! Lees voor meer informatie de disclaimer

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.