web analytics
De vliegeraar - Khaled Hosseini | DailyDazzle.nl
Non-fictie Recensies Global-Writings.com  

Recensie | De vliegeraar – Khaled Hosseini

Titel: De vliegeraar

Oorspronkelijke titel: The kite runner

Auteur: Khaled Hosseini

Genre: Literatuur

Aantal Pagina’s: 352

Verschenen: 29 mei 2013

Uitgeverij: De bezige bij

Over het boek

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: ‘Amir en Hassan, de sultans van Kabul’. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amirs vader.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. ‘Voor jou doe ik alles!’ roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel.

Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden. Zijn voornemen om zijn oude schuld jegens Hassan in te lossen sleept hem tegen wil en dank mee in een huiveringwekkend avontuur.

Mijn mening

Dit is zonder twijfel het beste boek wat ik óóit heb gelezen. Een aangrijpend, kippenvel bezorgend verhaal waarin je een kijkje neemt in het leven van Amir en Hassan die in het nog

Het verhaal kent gelukkige tijden maar ook veel tegenslagen, die voor de personages als voor de lezer hard aankomen. Ik moet toegeven dat ik tijdens het lezen van dit boek meerdere malen een traantje weg heb moeten pinken.

Het duurde wat langer om het boek uit te lezen omdat het een redelijk heftig boek is en je even nodig hebt om het allemaal te verwerken. De vliegeraar is een ontzettend interessant boek, waarbij je ook meer leert over de geschiedenis van Afghanistan.

De vliegeraar gaat daarnaast ook over schuldgevoelens en hoe mensen hiermee omgaan. Niets is wat het lijkt want de mensen die het dichtst bij je staan, lijken ook geheimen te hebben. Maar helaas is het dan al te laat..

“Als je een leugen vertelt, steel je iemands recht op de waarheid.”

Het verhaal bleef de hele tijd door mijn hoofd spoken, hopend op een goede afloop. Ik kan je zeggen dat het lezen van de vliegeraar me constant kippenvel bezorgde omdat het zo’n indrukwekkend en ijzersterk verhaal is. Ik kan niets anders dan dit boek aanraden en hem welverdiend 5 sterren geven. Als ik er meer dan 5 kon geven, had ik dat zeker gedaan. 

Rating

Prijs & Verkrijgbaarheid

De Vliegeraar van Khaled Hosseini is verkrijgbaar als E-book (€6,99), luisterboek (€9,99) of als paperback (€15,00). Mocht je interesse hebben, klik dan op de gewenste variant om naar de juiste website te gaan! En geloof me, dit boek is meer dan de moeite waard! Zelfs als je geen fan bent van literatuur raad ik je aan om dit boek te lezen.

Bedankt voor het lezen!

*Dit artikel bevat affiliate links. Dit houdt in dat, wanneer jij een product koopt via deze link, ik hiervoor een kleine vergoeding krijg. Dit kost jou overigens niets extra’s! Lees voor meer informatie de disclaimer

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.