web analytics
Judas - Astrid Holleeder | DailyDazzle.nl
Non-fictie Recensies Global-Writings.com  

Recensie | Judas – Astrid Holleeder

Titel: Judas

Auteur: Astrid Holleeder

Genre: Literaire non-fictie

Aantal Pagina’s: 576

Verschenen: November 2016

Uitgeverij: Lebowski Publishers

Over het boek

‘Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen.’

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van rtl Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.

Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder.

In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer. Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.

Mijn mening

Wat een interessant en eye-opening boek vond ik dit! Al een hele tijd geleden zag ik de film De Heineken Ontvoering en deze film is me altijd bijgebleven. Dat komt omdat het een waargebeurd verhaal is en dat het zich ook nog eens in Nederland heeft afgespeeld, zo’n dingen gebeuren namelijk niet vaak in Nederland. Ik was toentertijd nog wat jonger en vond dat toen allemaal erg heftug, dus vandaag dat deze film me zo goed is bijgebleven.

In de film zie je het verloop van de ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur, de heer Doderer, in 1983. Natuurlijk zie je als kijker van de film niet wat er zich achter de schermen afspeelde. Omdat ik deze film zo interessant vond, kon ik ook niet wachten om het boek te lezen. Nu is alles zeker een stuk duidelijker geworden!

In het boek lees je wat Astrid Holleeder en haar broers en zussen hebben moeten doorstaan op jonge leeftijd. Het is dan ook niet zo raar dat het gezin zijn “kwaaltjes” heeft. En dan zijn ze eindelijk van vader af, krijgt Wim hen in zijn greep..

Ik heb vooral erg veel respect voor Astrid en Sonja, dat ze na zoveel jaar toch de kracht hadden om Wim op zijn plek te laten zetten, dat ze toch deze stap hebben durven zetten, zelfs nu ze altijd over hun schouder moeten blijven kijken. Altijd bang dat Wim op een dag zijn wraak krijgt. Het was best een intens boek om te lezen. Je ziet hoe er zomaar over de vrouwen wordt heengelopen door de mannen. Dat de mannen zomaar alles kunnen maken, zonder dat de vrouwen hier iets van durven zeggen. En dan de kinderen van Astrid en Sonja, wat moeten die het zwaar hebben gehad. Ik heb zoveel respect voor ieder van hen!

Ook al heb je de film De Heineken Ontvoering nog niet gezien, kijk deze dan zeker en lees na afloop het boek. Dit boek was zó persoonlijk en ook op dat gebied heb ik respect voor Astrid dat ze ons mee heeft laten kijken in haar leven. Het leven waarin ook zij fouten heeft gemaakt, waarop ze misschien niet altijd de juiste beslissing heeft gemaakt, daar is ze gewoon eerlijk voor uitgekomen. Ik kan dan ook niet anders dan dit boek vijf sterren te geven!

Rating

Prijs & Verkrijgbaarheid

Judas van Astrid Holleeder is onder anderen verkrijgbaar bij Bol.com als e-book (€8,49), Luisterboek (€13,99) en Paperback (€22,50). Klik op het gewenste formaat om naar de juiste pagina te gaan!

Bedankt voor het lezen!

*Dit artikel bevat affiliate links. Dit houdt in dat, wanneer jij een product koopt via deze link, ik hiervoor een kleine vergoeding krijg. Dit kost jou overigens niets extra’s! Lees voor meer informatie de disclaimer

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.