web analytics
Interieur Overig Global-Writings.com  

8x tips voor een Scandinavisch interieur

Zoals jullie hoogstwaarschijnlijk niet weten, omdat ik dat nog nooit heb verteld (behalve als je mijn over mij pagina hebt gelezen), is dat ik een studie heb gedaan voor interieuradviseur. Dat betekent dat ik de huizen van mensen in ga richten op de manier waarop zij dat willen. Nou leek het me een leuk idee om dit ook een beetje terug te laten komen in mijn blog. Mijn favoriete stijl qua interieur, is een Scandinavisch interieur en daarom ga ik jullie uitleggen hoe je dit nou zelf op een makkelijke en goedkope manier kan creëren in jouw interieur!

Zwart, wit en grijs

Allereerst zijn de kleuren die je vaak terugziet in een Scandinavisch interieur zwart, wit en grijs. Dit zijn dus best wel basic kleuren maar ik vind dat er zelf super tof uitzien! In het ene interieur zit wat meer grijs, in de andere alleen maar wit. In veel Scandinavische interieurs wordt zwart gebruikt in de kleine details. Geen zwarte muren of iets dergelijks, maar bijvoorbeeld de raamkozijnen, de salontafel en de accessoires. Grijs zie je vaker in de meubels, ook in de accessoires en soms zelfs de vloer. Je kunt het eigenlijk nog helemaal zelf invullen zoals je wilt!

Pastelkleuren

Regelmatig (maar lang niet altijd) zie je dat er gebruik wordt gemaakt van pastelkleuren bij een Scandinavisch interieur. Vaak vinden mensen het toch leuk om iets van kleur in hun interieur te hebben maar bij deze stijl zou ik wel voor een kleur kiezen die niet te fel is. Met pastel zit je dus altijd goed! En geloof me, het hoeft niet veel te zijn. Want hoe meer, hoe duurder het natuurlijk ook weer is. En als je een arme student bent zoals ikzelf, heb je niet zoveel te besteden. Al is het maar een kaarsje, een kussentje of een andere accessoire in een pastelkleur. Een kleurtje geeft het toch net weer een open uitstraling en dat is wat je met een Scandinavisch interieur wilt bereiken.

Geometrische vormen/rechte lijnen

Een Scandinavisch interieur is makkelijk aan te vullen door middel van geometrische vormen. Alles is redelijk strak en minimalistisch zonder al te veel poespas en dat maakt dat het erg rustig overkomt. Ikzelf vind het dan wel leuk om een eyecatcher aan mijn interieur toe te voegen. Dat doe ik door juist iets te kiezen dat niet geometrisch of strak is. Bijvoorbeeld een grote, ronde spiegel of een houten, ronde lamp. Geloof me, dat ziet er super gaaf uit! Maar dat is natuurlijk helemaal je eigen smaak dus voel je vooral niet verplicht om dit te doen!

Hout

Vaak wordt er bij een Scandinavisch interieur ook gebruik gemaakt van hout. En dan bedoel ik niet perse qua accessoires en meubels, maar bijvoorbeeld een vloer. Nu is dit niet iets wat je zelf snel en goedkoop kunt veranderen, maar heb je die mogelijkheid wel, dan is het bijvoorbeeld supergaaf om te gaan voor een houten visgraatvloer. Dat brengt toch wat meer warmte in je interieur. Want door al die koele kleuren (zwart, wit en grijs) raak je dat natuurlijk wel een beetje kwijt. Heb je die mogelijkheid nou niet, dan kun je gaan voor een houten bijzettafeltje of een lamp. Wil je hier iets verder in gaan, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor houten eetkamerstoelen. Ook dit is weer helemaal zelf in te vullen!

Veel ramen

Wat je vaak ziet is dat er vaak veel en hoge ramen komen kijken bij een Scandinavisch interieur. Maar natuurlijk tover je deze niet zomaar in je interieur. Heb je veel ramen dan heb je in dit geval geluk. Heb je dat niet, dan gaan we door naar de volgende stap! Daar vertel ik je hoe je je interieur toch een stuk lichter en groter kunt laten lijken, zelfs als je niet veel ramen hebt. 

Wit plafond en witte muren

Een must voor een Scandinavisch interieur is dat je genoeg licht hebt. Wees niet bang dat dit niet gaat lukken doordat je bijvoorbeeld weinig ramen hebt. Het doet al veel als je alle muren wit maakt. Dan komt het veel opener en ruimtelijker over. Heb je niet zoveel ramen in je interieur en is het niet zo’n grote ruimte, dan zou ik het ook afraden om te kiezen voor een donkere muur. Dit komt dan nog kleiner en soms zelfs benauwder over dan wanneer je kiest voor een witte muur. Dat is overigens niet alleen bij een Scandinavisch interieur het geval maar bij alle stijlen.

Accessoires, maar niet te veel!

Je kunt je interieur helemaal afmaken door leuke accessoires toe te voegen. Denk aan huiden (nee, dat hoeven geen echte te zijn), een leuk kussentje in een pastelkleur of een vaas, potje of kaars. Je kunt er alle kanten mee op. En het handige hiervan is dat je, wanneer je ze moe bent, ze makkelijk om kunt wisselen voor iets anders. Op zo’n simpele manier kun je je interieur weer een hele andere look geven!

Planten

Iets dat in ieder interieur thuishoort en dus ook niet bij een Scandinavisch interieur mag ontbreken, zijn planten. Dat maakt de ruimte al meteen veel huislijker en het ziet er gewoon altijd leuk uit. Een Scandinavisch interieur staat vaak ook wel gelijk aan minimalistisch, dus ga niet overboard met planten. Maar hier en daar een schattig plantje is zeker een goed idee!

Dat waren alle tips die ik jullie wil meegeven als je een Scandinavisch interieur wilt creëren. Zo zie je dat het helemaal niet zo moeilijk of duur hoeft te zijn. Een likje witte verf op de muren, wat pastelkleurige accessoires en een leuke plant doen al veel.

Bedankt voor het lezen!

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.