web analytics
12x tips voor een productievere dag | Productiviteit & Lifestyle | Global-Writings.com
Home Lifestyle Global-Writings.com  

12x Tips voor een productievere dag!

12x tips voor een productievere dag | Productiviteit & Lifestyle | Global-Writings.com

Iedereen heeft weleens van die momenten dat er nog zóveel gedaan moet worden waardoor je niet weet waar je moet beginnen. De motivatie is ver te zoeken en je ziet door de bomen het bos niet meer. I’ve been there. Maar in dit artikel deel ik maar liefst 12 tips die jou gaan helpen meer gedaan te krijgen en zorgen voor een productievere dag!

Zorg dat je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt

Laat ik meteen beginnen met één van de belangrijkste tips voor het hebben van een productievere dag die het beste (in ieder geval voor mij) werken. Dat is: Zorg dat je alles bij je hebt liggen wat je nodig hebt. Dus zorg dat je alvast een fles water op je bureau hebt staan, misschien eventueel iets te eten voor wanneer je honger krijgt, en dat je ook niet meer op hoeft te staan voor bijvoorbeeld pen en papier. Hoe vaker je op moet staan, hoe groter de kans dat je afgeleid wordt. 

Kortom: Zorg dat je goed bent voorbereid. Want hoe irritant is het als je net in die flow zit, je moet opstaan om iets te pakken. Ik verlies dan heel snel mijn motivatie en raak uit die flow. Neem deze tip daarom dus zeker mee! 

Zit aan een bureau in plaats van op de bank

Als je productief wil zijn, zorg dan ook dat je in een productieve houding gaat zitten. Ga dus niet onderuit op de bank hangen (iets wat ik stiekem tijdens het schrijven van dit artikel wel doe, maar normaal gesproken zit ik áltijd achter mijn bureau). Je krijgt zoveel meer gedaan wanneer je er goed voor gaat zitten, geloof me. 

Leg die telefoon weg! 

Deze tip zal je in ieder lijstje voor een productievere dag van welke blogger dan ook terugvinden: Leg je telefoon weg! Die zorgt voor zoveel onnodige afleiding en dus vertraging. Hoe sneller je je taken afrondt, hoe sneller je weer met je vrienden kunt gaan appen of je spelletje kunt gaan spelen. Zorg er dan ook altijd voor dat je telefoon uit het zicht ligt en dat je er niet makkelijk bij kunt. Dat je écht moeite moet doen om bij je telefoon te komen want dan doe je dat ook een stuk minder snel. Je kunt beter een uur lang super productief zijn zonder ook maar een blik te werpen op je telefoon (je vrienden kunnen écht wel zolang wachten op een reactie van jou), dan dat je er drie uur over doet omdat je de hele tijd afgeleid raakt door allerlei berichtjes en dergelijke. 

Eventuele andere afleidingen uit de buurt houden

Je kunt niet alleen afgeleid raken door je telefoon, maar dat geldt ook voor andere dingen. Bijvoorbeeld je iPad, Nintendo Switch of wat dan ook. Voor mij zijn dat mijn ouders, haha! Als ik thuiswerk komt regelmatig mijn moeder langs om te vragen of ik zin heb om te gaan wandelen, een spelletje te doen of met haar te koken. Dat is natuurlijk heel erg gezellig, maar het helpt niet mee aan je productiviteit. Spreek in dat geval dus af dat ze vanaf een bepaald tijdstip/na werktijd best even binnen mag komen wandelen, maar vóór die tijd ben je liever alleen om zoveel mogelijk gedaan te krijgen. Time is money! 

Een opgeruimd huis en een leeg bureau

Of je, net als ik, op jezelf woont of gewoon nog lekker thuis bij je ouders: je werkt het beste in een schone omgeving. Je werkt een stuk fijner en harder wanneer je in een schone omgeving zit. Dus mocht je nou veel gedaan willen krijgen op een dag, zorg dan in ieder geval dat je huis of kamer opgeruimd is voordat je begint. Ik merk dat ik zo snel wordt afgeleid van rommel, waardoor ik niet kan werken. Dan zit ik net weer vijf minuten te werken, heb ik toch weer de neiging om op te gaan ruimen. Niet aan te raden! 

Maak ’s ochtends pas je to-do list

Vroeger maakte ik altijd de fout dat ik de avond van tevoren al een to-do list maakte met de dingen die ik de volgende dag moest doen. Gelukkig maak ik die fout tegenwoordig niet meer. De avond van tevoren ben ik altijd super enthousiast en gemotiveerd, dus maak ik een ontzettend lange to-do list voor de volgende dag. Hoeveel van die taken ik uiteindelijk af kan strepen? Niet zo veel, zal ik eerlijk zeggen. 

Het is veel handiger om pas op de dag zelf een lijstje met taken te maken, want dat werkt een stuk motiverender. Ik sliep namelijk vaak al slecht omdat ik wist wat voor lange waslijst ik de volgende dag op mijn bordje ging krijgen! En ja, ik weet dat ik dat aan mezelf te danken had maar ik wilde gewoon zóveel dingen gedaan krijgen dat het onrealistisch werd. 

Eigenlijk zijn dit twee tips in één want ik raad je ook zeker aan om een to-do list te maken! Daardoor heb je een makkelijker overzicht van de dingen die je gedaan wilt hebben en krijg je meer rust in je hoofd. Schrijf alles meteen op want anders blijft dat in je hoofd rondspoken en dat zorgt alleen maar voor onnodige stress. Vaak voelt het in je hoofd veel meer dan het daadwerkelijk is, dus schrijf het op! 

Bekijk wanneer het het meest productief bent 

Zelf ben ik echt een avondmens. En hoewel ik hard probeer om ook ’s ochtends en ’s middags productiever te zijn, weet ik dat ik het meeste gedaan krijg in de avonden. En dat is helemaal niet erg! Het maakt niet uit wannéér je je taken af kunt strepen, zolang je ze maar wel doet! Natuurlijk is dat wel makkelijker gezegd voor mij omdat ik 3 dagen per week thuiswerk, maar het is voor iedereen wel te combineren! 

Zorg voor een vaste routine 

Ik merk zelf dat de drempel lager wordt doordat ik een vaste routine heb in de ochtend. Op de dagen dat ik voor mijn eigen bedrijf of blogs bezig ben, vond ik het eerst namelijk moeilijker om productief te zijn of mezelf ertoe te zetten om ook écht dingen af te kunnen strepen van mijn to-do list. Als je je een vaste routine aanwent, is het veel makkelijker om te starten met de dingen die je moet doen en is die drempel een stuk lager. 

Stel een begintijd in 

Een tijd met jezelf afspreken om te beginnen is een hele handige tip om productiever te zijn! Want als je net zoals ik bent, dan zeg je iedere keer tegen jezelf: “Ik begin zo wel” “Nog even dit doen en dan begin ik écht” “Oké, als ik vanavond begin heb ik alsnog genoeg tijd.” En uiteindelijk heb je zoveel dingen die je nog moet doen, en je doet er gewoon geen één van. Als je gewoon tegen jezelf zegt: Ik begin om 10:00 uur aan mijn schoolopdracht (or whatever it is that you need to do), dan is de kans een stuk groter dat je ook daadwerkelijk om 10:00 uur klaarzet om te gaan knallen! 

Besef dat je niet altijd productief hoeft te zijn 

De laatste tips voor een productievere dag die ik graag aan jullie mee wil geven, is dat je echt niet altijd productief hoeft te zijn. Lukt het vandaag niet, probeer het morgen nog een keer. En nee, ik bedoel niet dat je altijd je taken moet uitstellen, maar heb je écht geen motivatie of ben je er met je hoofd niet bij, zet het dan van je af en probeer het later nog een keer. 

Dat waren mijn 12 tips voor een productievere dag. Heb je iets aan deze tips gehad, of heb je zelf nog een aantal tips die je zou willen delen, laat het dan zeker even weten in de comments! 

Meer artikelen lezen zoals deze? Klik dan hier.

Bedankt voor het lezen! 

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.